''σκαλωσιά''...προς τη γνώση Εαυτού

...περί ψυχοθεραπείας και αυτογνωσίας- Βαλάντης Χουτοχρήστος -Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής & Συνυπεύθυνος Ομάδας ''ΠΡΟΒΑΛΛοντας...''


Καλωσήρθατε στο προσωπικό μου blog!

Ο όρος ''σκαλωσιά'' είναι εμπνευσμένος απο τον ψυχολόγο Lev Vygotsky, ο οποίος μελέτησε αρκετά την έννοια της γνώσης και τις διαδικασίες μάθησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή.Χρησιμοποίησε δε τον όρο ''scaffolding'', που μεταφράζεται με τον όρο ''πλαίσιο στήριξης'' ή ''σκαλωσιά'', για να περιγράψει την διαδικασία μάθησης μέσα από την σχέση δασκάλου και μαθητή. Στόχος- κατα τον Vygotsky- του εκπαιδευτικού είναι να βοηθήσει με ''σκαλωσιές'' τον μαθητή του να εσωτερικεύσει τη γνώση και, έπειτα, να προχωρήσει ο ίδιος πια μόνος και έμπειρος στο δρόμο της μάθησης
,της κάθε νέας μάθησης...

Κάπως έτσι ορίζεται και για μένα ο δρόμος της ψυχοθεραπείας, αλλά και η σχέση του θεραπευτή με τον αναλυόμενό του...

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009



‘Καθρέφτη καθρεφτάκι μου…’
(επιμέλεια: Χουτοχρήστος Βαλάντης- ψυχολόγος)



Ο ναρκισσιστής παρουσιάζει σε γενικότερο επίπεδο μια γενικευμένη εικόνα μεγαλείου και υπερβολικής ενασχόλησης με θέματα που αφορούν την αυτοεκτίμησή του. Ο εαυτός αποκτά σημαντικότατη αξία, ενώ η αρνητική κριτική αντιμετωπίζεται με θυμό ή κατάθλιψη. Η εικόνα εαυτού φαίνεται να είναι εύθραυστη. Ο ναρκισσιστής, συχνά, εκμεταλλεύεται τους άλλους για το συμφέρον του ενώ με δυσκολία αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και τα προβλήματα του διπλανού. Μεγαλύτερη αξία αποκτά το φαίνεσθαι των πραγμάτων παρά το είναι.
Το ερώτημα είναι αν τα ναρκισσιστικά γνωρίσματα είναι ανακοπές της ανάπτυξης ή άμυνες. Υποστηρίζεται από κάποιους ότι η εικόνα μεγαλείου και η έλλειψη κατανόησης του διπλανού (ενσυναίσθηση) αποτελούν άμυνα απέναντι σε συναισθήματα ασυνείδητης πρωτόγονης επιθετικότητας ενώ η αίσθηση μεγαλείου μπορεί να αναπληρώνει τα βαθύτερα συναισθήματα κατωτερότητας του ναρκισσιστή.

Πρόσθετες πληροφορίες:

- H διαταραχή μπορεί να είναι χρόνια.
- Η γήρανση αποτελεί ναρκισσιστικό πλήγμα.
- Πιθανές επιπλοκές: διαταραχές διάθεσης, ψυχωσικές καταστάσεις, σωματόμορφες διαταραχές, χρήση ουσιών.
- Επιφυλάξεις στη πρόγνωση…Συνήθως πιο έντονη η ναρκισσιστική ενασχόληση κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή.




Διαγνωστικά κριτήρια (η κάλυψη τουλάχιστον πέντε) κατά DSM-IV-TR:

- Μεγαλειώδης αίσθηση σημαντικότητας του εαυτού.
- Ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, ευφυίας, ομορφιάς, εξυπνάδας ή του ιδανικού έρωτα.
- Πεποιθήσεις ότι είναι εξαιρετικός και μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να κατανοηθεί ή να σχετιστεί μόνο με άτομα ‘του ίδιου επιπέδου’.
- Απαίτηση υπερβολικού θαυμασμού
- Αίσθηση ότι κατέχει ιδιαίτερα δικαιώματα, δηλαδή αδικαιολόγητες προσδοκίες ευνοϊκής αντιμετώπισης ή αυτόματης συμμόρφωσης με τις προσδοκίες του.
- Διαπροσωπική εκμετάλλευση, δηλαδή εκμετάλλευση των άλλων για την επίτευξη προσωπικών στόχων.
- Έλλειψη ενσυναίσθησης , δηλαδή είναι απρόθυμος να αναγνωρίσει ή να ταυτιστεί με τα (συν)αισθήματα ή τις ανάγκες των άλλων.
- Ζηλεύει συχνά τους άλλους ή πιστεύει ότι τον ζηλεύουν.
- Αλαζονικές και υπεροπτικές συμπεριφορές /στάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου