''σκαλωσιά''...προς τη γνώση Εαυτού

...περί ψυχοθεραπείας και αυτογνωσίας- Βαλάντης Χουτοχρήστος -Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής & Συνυπεύθυνος Ομάδας ''ΠΡΟΒΑΛΛοντας...''


Καλωσήρθατε στο προσωπικό μου blog!

Ο όρος ''σκαλωσιά'' είναι εμπνευσμένος απο τον ψυχολόγο Lev Vygotsky, ο οποίος μελέτησε αρκετά την έννοια της γνώσης και τις διαδικασίες μάθησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή.Χρησιμοποίησε δε τον όρο ''scaffolding'', που μεταφράζεται με τον όρο ''πλαίσιο στήριξης'' ή ''σκαλωσιά'', για να περιγράψει την διαδικασία μάθησης μέσα από την σχέση δασκάλου και μαθητή. Στόχος- κατα τον Vygotsky- του εκπαιδευτικού είναι να βοηθήσει με ''σκαλωσιές'' τον μαθητή του να εσωτερικεύσει τη γνώση και, έπειτα, να προχωρήσει ο ίδιος πια μόνος και έμπειρος στο δρόμο της μάθησης
,της κάθε νέας μάθησης...

Κάπως έτσι ορίζεται και για μένα ο δρόμος της ψυχοθεραπείας, αλλά και η σχέση του θεραπευτή με τον αναλυόμενό του...

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010


Ομάδα σε άξονα ''Ανταποδοτικών Ρόλων''

Οι Ανταποδοτικοί Ρόλοι (Cognitive Analytic Therapy) αναδύονται και διατηρούνται μέσα απο ισχυρά ζεύγη. Ένας δικός μας Ανταποδοτικός Ρόλος π.χ. ''θυμωμένος φροντιζόμενος'' έρχευται να ενεργοποιήσει έναν Ρόλο κάποιου άλλου (ίσως φίλου ή συντρόφου) π.χ. ''ανεπαρκής φροντιστής''. Τις περισσότερες φορές αυτά τα ζεύγη μπορεί να αντιπροσωπεύονται απο κομμάτια του ίδιου μας του εαυτού -και μέσα απο αμυντικές διαδικασίες -να προβάλλονται στη συμπεριφορά και προσωπικότητα του Άλλου. Έτσι, μπορούμε να εξηγήσουμε ίσως κάποιες φορές γιατι λειτουργούμε ως ''μαγνήτης'' συγκεκριμένων τύπων ανθρώπων .Υπάρχουν, φαινομενικά, αρκετά οφέλη μέσα απο την αναπαραγωγή των ζευγαριών των Ανταποδοτικών Ρόλων...μέχρι να διαφανούν τα ασυνείδητα κίνητρα ''αυτοσαμποτάζ''.
Η ομάδα δίνει την ευκαιρία για μεταφορά των ισχυρών Ανταποδοτικών Ρόλων σε ένα ασφαλές πεδίο, όπου τα άτομα μπορούν να ενεργοποιήσουν τους Ρόλους τους,να αλληλεπιδράσουν, να λάβουν ανατροφοδοτήσεις (''feedback'') για αυτούς, να πειραματιστούν σε νέους εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας.
Η συνειδητοποίηση και η γνωριμία με τους Ανταποδοτικούς μας Ρόλους μέσα απο την in vivo αλληλεπίδρασή μας με άλλα άτομα έρχεται να λύσει γρίφους και να οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε αλλαγές που εμείς επιθυμούμε και ενεργοποιούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου