''σκαλωσιά''...προς τη γνώση Εαυτού

...περί ψυχοθεραπείας και αυτογνωσίας- Βαλάντης Χουτοχρήστος -Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής & Συνυπεύθυνος Ομάδας ''ΠΡΟΒΑΛΛοντας...''


Καλωσήρθατε στο προσωπικό μου blog!

Ο όρος ''σκαλωσιά'' είναι εμπνευσμένος απο τον ψυχολόγο Lev Vygotsky, ο οποίος μελέτησε αρκετά την έννοια της γνώσης και τις διαδικασίες μάθησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή.Χρησιμοποίησε δε τον όρο ''scaffolding'', που μεταφράζεται με τον όρο ''πλαίσιο στήριξης'' ή ''σκαλωσιά'', για να περιγράψει την διαδικασία μάθησης μέσα από την σχέση δασκάλου και μαθητή. Στόχος- κατα τον Vygotsky- του εκπαιδευτικού είναι να βοηθήσει με ''σκαλωσιές'' τον μαθητή του να εσωτερικεύσει τη γνώση και, έπειτα, να προχωρήσει ο ίδιος πια μόνος και έμπειρος στο δρόμο της μάθησης
,της κάθε νέας μάθησης...

Κάπως έτσι ορίζεται και για μένα ο δρόμος της ψυχοθεραπείας, αλλά και η σχέση του θεραπευτή με τον αναλυόμενό του...

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010


Ανταποδοτικοί Ρόλοι και Φωτογραφία

επιμέλεια: Χουτοχρήστος Χρυσοβαλάντης- ψυχολόγος

Μια όμορφη ιδέα που ίσως αφορούσε όσους ενδιαφέρονται για μια μορφή art- therapy είναι αυτή της θεραπευτικής δουλειάς των Ανταποδοτικών Ρόλων μέσα απο τη χρήση φωτογραφίας. Αυτή θα μπορούσε να είναι προσωπική, απο το οικογενειακό άλμπουμ του πελάτη ή να αφορά οποιοδήποτε σύστημά του (ζεύγος, φίλοι, συνεργάτες κ.τ.λ) Ακόμη θα μπορούσε ο πελάτης να την αντλήσει απο μια συλλογή καλλιτεχνικής φωτογραφίας και με τον θεραπευτή του να δουλέψει κάποιο ζεύγος Ανταποδοτικών Ρόλων. Ή θα μπορούσε να είναι μια '' φωτογραφία κοινωνικου περιεχομένου'' που ο πελάτης τράβηξε στη πόλη ''παγώνοντας'' για παράδειγμα μια τυχαία στιγμή δύο φίλων ή ενός ζευγαριού.

Σε μια φωτογραφία μπορούν εύκολα να αποτυπωθούν και να ''διατηρηθούν'' στιγμές έκφρασης Ανταποδοτικών Ρόλων και έτσι υπάρχει ένα στατικό και ευχάριστο θεραπευτικό εργαλείο.

Για παράδειγμα στη παραπάνω φωτογραφία θα μπορούσε να αναδυθεί και να γίνει δουλειά γύρω απο ένα ζεύγος ρόλων '' ανύπαρκτοι (απουσία χρώματος) γονείς (Άλλοι)'' - αναζητών (έντονος φωτισμός= φωνή βοήθειας) φροντίδα ή προσοχή''.

Ένα άλλο ζεύγος ''ανώριμοι και ανεύθυνοι (βλέμμα σε ευθεία- αδιαφορία) γονείς - αποδιοπομπαίος τράγος (παιδί στη μέση μάλλον ως ο ώριμος ''ενήλικας'' της υπόθεσης...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου