''σκαλωσιά''...προς τη γνώση Εαυτού

...περί ψυχοθεραπείας και αυτογνωσίας- Βαλάντης Χουτοχρήστος -Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής & Συνυπεύθυνος Ομάδας ''ΠΡΟΒΑΛΛοντας...''


Καλωσήρθατε στο προσωπικό μου blog!

Ο όρος ''σκαλωσιά'' είναι εμπνευσμένος απο τον ψυχολόγο Lev Vygotsky, ο οποίος μελέτησε αρκετά την έννοια της γνώσης και τις διαδικασίες μάθησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή.Χρησιμοποίησε δε τον όρο ''scaffolding'', που μεταφράζεται με τον όρο ''πλαίσιο στήριξης'' ή ''σκαλωσιά'', για να περιγράψει την διαδικασία μάθησης μέσα από την σχέση δασκάλου και μαθητή. Στόχος- κατα τον Vygotsky- του εκπαιδευτικού είναι να βοηθήσει με ''σκαλωσιές'' τον μαθητή του να εσωτερικεύσει τη γνώση και, έπειτα, να προχωρήσει ο ίδιος πια μόνος και έμπειρος στο δρόμο της μάθησης
,της κάθε νέας μάθησης...

Κάπως έτσι ορίζεται και για μένα ο δρόμος της ψυχοθεραπείας, αλλά και η σχέση του θεραπευτή με τον αναλυόμενό του...

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011


Συμβουλευτική γονέων στο Λόγου Ίασις

Η συμβουλευτική γονέων έχει ως αρχικό στόχο τη καλή συνεργασία των γονέων με τον ψυχολόγο-σύμβουλο γονέων του Κέντρου. Έτσι, ένα πρώτο βασικό στοιχείο είναι μια ισχυρή θεραπευτική σχέση εμπιστοσύνης, η οποία και θα αξιοποιηθεί για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μέσα στο πλαίσιο της συμβουλευτικής γονέων, εξετάζονται οι αλληλεπιδράσεις των μελών της οικογένειας και οι διάφορες συμπεριφορές που φαίνεται ότι δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του οικογενειακού συστήματος. Η οικογένεια αποτελεί ένα πολύπλοκο σύστημα, και ως ‘σύστημα’ χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και διάφορες καθημερινές δυσκολίες επικοινωνίας. Μέσα από τη συμβουλευτική γονέων οι γονείς, σε πρώτη φάση, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι δεν είναι ‘ένοχοι’ και ‘κατηγορούμενοι’ για τα διάφορα προβλήματα που έχουν αναδυθεί στην οικογένειά τους. Έτσι, θα μπορέσουν, απενοχοποιημένοι και ήρεμοι, να συνεργαστούν με τον ψυχολόγο του Κέντρου για να προσεγγίσουν μαζί του τις οικογενειακές δυσκολίες, και να τις επιλύσουν. Πολλοί είναι οι γονείς που, θα λέγαμε ότι, ‘παγώνουν’ από ένα συναίσθημα υπερβολικής ενοχής, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να εμπλέκονται σε φαύλους κύκλους και παγίδες, οι οποίες αναμφισβήτητα σαμποτάρουν τον γονεϊκό τους ρόλο.

Η συμβουλευτική γονέων εστιάζει στα παρακάτω:

-συναισθηματικές σχέσεις των μελών της οικογένειας

-δυσλειτουργικές συμπεριφορές των παιδιών και των γονέων

-αναπτυξιακές δυσκολίες των παιδιών

-χειριστικές συμπεριφορές των παιδιών

-θέματα οριοθέτησης συμπεριφορών

-θέματα αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης των παιδιών

-συνεργασία γονέων ως προς τη διαπαιδαγώγηση, με στόχο την αποφυγή των ‘διπλών’ μηνυμάτων

-τρόπος συνεργασίας και εμπλοκής παππούδων, γιαγιάδων και τρίτων προσώπων

-θέματα οικογενειακού προγραμματισμού

-δυσκολίες τήρησης προγράμματος από το παιδί (το Κέντρο, σε τέτοιες περιπτώσεις, χορηγεί οπτικούς πίνακες καθημερινού προγράμματος)

-θέματα επιβράβευσης, θετικής και αρνητικής ενίσχυσης ή τιμωρίας

-ρόλος του οικογενειακού παιχνιδιού

Κάποιες φορές το ζευγάρι παρουσιάζει συναισθηματικές δυσκολίες και προβλήματα επικοινωνίας στη μεταξύ τους σχέση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συμβουλευτική αποκτά -ανά διαστήματα- χαρακτήρα συμβουλευτικής ζεύγους ή το ζευγάρι ακολουθεί αμιγές πρόγραμμα συμβουλευτικής ζεύγους, αν τα προβλήματα είναι έντονα.

Οι άλλες μορφές συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας που προσφέρει το Κέντρο είναι: Ατομική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική, Οικογενειακή ψυχοθεραπεία, Ψυχοθεραπεία παίδων (‘παιγνιοθεραπεία) και εφήβων.

Λόγου Ίασις

Αθανασίου Διάκου 26 & Εθνικής Αντιστάσεως

Νομός: Αθήνα
Περιοχή: Ελληνικό
Τηλέφωνο : 210.96.25.090
Φαξ: 210.96.25.076

Επιμέλεια: Βαλάντης Χουτοχρήστος- Ψυχολόγος παίδων και ενηλίκων, Συνεργάτης του Λόγου Ίασις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου