''σκαλωσιά''...προς τη γνώση Εαυτού

...περί ψυχοθεραπείας και αυτογνωσίας- Βαλάντης Χουτοχρήστος -Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής & Συνυπεύθυνος Ομάδας ''ΠΡΟΒΑΛΛοντας...''


Καλωσήρθατε στο προσωπικό μου blog!

Ο όρος ''σκαλωσιά'' είναι εμπνευσμένος απο τον ψυχολόγο Lev Vygotsky, ο οποίος μελέτησε αρκετά την έννοια της γνώσης και τις διαδικασίες μάθησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή.Χρησιμοποίησε δε τον όρο ''scaffolding'', που μεταφράζεται με τον όρο ''πλαίσιο στήριξης'' ή ''σκαλωσιά'', για να περιγράψει την διαδικασία μάθησης μέσα από την σχέση δασκάλου και μαθητή. Στόχος- κατα τον Vygotsky- του εκπαιδευτικού είναι να βοηθήσει με ''σκαλωσιές'' τον μαθητή του να εσωτερικεύσει τη γνώση και, έπειτα, να προχωρήσει ο ίδιος πια μόνος και έμπειρος στο δρόμο της μάθησης
,της κάθε νέας μάθησης...

Κάπως έτσι ορίζεται και για μένα ο δρόμος της ψυχοθεραπείας, αλλά και η σχέση του θεραπευτή με τον αναλυόμενό του...

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012






''ΠΡΟΒΑΛΛοντας...'' - Η Ταινία του Μήνα:

''The Fountain- Η Πηγή της Ζωής''
Σκηνοθ.: Darren Aronofsky, 2006

Η οδύσσεια ενός άνδρα να σώσει τη γυναίκα που αγαπά απλώνεται σε χρονική περίοδο χιλίων χρόνων. Στην Ισπανία του 16ου αιώνα, ο κατακτητής Τόμας ξεκινά την αναζήτησή του για την πηγή της νιότης, το θρυλικό ελιξίριο που φέρνει αιώνια ζωή. Στην βόρεια Αμερική του σήμερα, ο επιστήμονας Τόμι Κρεό προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τη θεραπεία κατά του καρκίνου που σταδιακά σκοτώνει τη γυναίκα του, Ίζαμπελ. Στο σύμπαν του 26ου αιώνα, ένας αστροναύτης προσπαθεί να κατανοήσει το μυστήριο της ζωής. Καθώς οι τρεις ήρωες πασχίζουν να υπερβούν το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης, οι ιστορίες τους γίνονται μία αλήθεια για τη ζωή, τον έρωτα και το θάνατο.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την προβολή της ταινίας ''The Fountain'', ως ενα πολύτιμο εργαλείο και μέσο πρόσβασης σε ασυνείσητα βιώματα και κομμάτια του Εαυτού που διαπνέονται από έννοιες όπως: Απώλεια και Πένθος, Ελπίδα και Παραίτηση, Αρχή και Τέλος, Ζωή και Θάνατος...Η επαφή με τον βαθύτερο Εαυτό μας - αλλά και τους σημαντικούς Άλλους- θα αποτελέσει τον βασικό άξονα του σεμιναρίου και το μέσο που θα μας βοηθήσει να δώσουμε νόημα σε απωθημένες εμπειρίες.


Συντονιστές: Βαλάντης Χουτοχρήστος- Ψυχολόγος
Όλγα Ταξιάρχη- Ψυχολόγος


Πρόγραμμα (17.00-21.00):
Προβολή της ταινίας-Διάλειμμα-Ομαδική Αναλυτική διαδικασία


Ιnfo Ομάδας ''Προβάλλοντας'':


www.facebook.com/home.php?sk=group_168986226475192


Τόπος :Ψυχoθεραπευτικός Χώρος & Ιατρείο ‘Ψυχοδός’- Αχιλλέα Παράσχου 85, Γκύζη 114 74

Χρόνος: Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012- 17.00 εως 21.00

Δηλώσεις συμμετοχής στο 210 6421184 (απογευματινές ώρες-Ιατρείο ‘Ψυχοδός’) και στα mail μας (houtohristos@gmail.com & taxiarchiolga@gmail.com)

Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν υπερβαίνει τους 10

Σε φοιτητές επαγγελμάτων ψυχικής υγείας ή επαγγελματίες, που θα γίνουν σταθερά μέλη της Ομάδας, παραχωρείται βεβαίωση συμμετοχής απο το ιατρείο Ψυχοδός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου