''σκαλωσιά''...προς τη γνώση Εαυτού

...περί ψυχοθεραπείας και αυτογνωσίας- Βαλάντης Χουτοχρήστος -Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής & Συνυπεύθυνος Ομάδας ''ΠΡΟΒΑΛΛοντας...''


Καλωσήρθατε στο προσωπικό μου blog!

Ο όρος ''σκαλωσιά'' είναι εμπνευσμένος απο τον ψυχολόγο Lev Vygotsky, ο οποίος μελέτησε αρκετά την έννοια της γνώσης και τις διαδικασίες μάθησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή.Χρησιμοποίησε δε τον όρο ''scaffolding'', που μεταφράζεται με τον όρο ''πλαίσιο στήριξης'' ή ''σκαλωσιά'', για να περιγράψει την διαδικασία μάθησης μέσα από την σχέση δασκάλου και μαθητή. Στόχος- κατα τον Vygotsky- του εκπαιδευτικού είναι να βοηθήσει με ''σκαλωσιές'' τον μαθητή του να εσωτερικεύσει τη γνώση και, έπειτα, να προχωρήσει ο ίδιος πια μόνος και έμπειρος στο δρόμο της μάθησης
,της κάθε νέας μάθησης...

Κάπως έτσι ορίζεται και για μένα ο δρόμος της ψυχοθεραπείας, αλλά και η σχέση του θεραπευτή με τον αναλυόμενό του...

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009



Όταν η μάσκα του θεραπευτή αφαιρείται...-Οφέλη και κίνδυνοι


(επιμέλεια: Χουτοχρήστος Βαλάντης- ψυχολόγος)




Στα πλαίσια της ατομικής και ομαδικής θεραπείας ένας Γνωσιακός Αναλυτής σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιες φορές την αυτοαποκάλυψη προκειμένου να βοηθήσει την θεραπεία και την εξέλιξη του ασθενούς. Ωστόσο μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη πορεία της θεραπείας και για αυτό ο θεραπευτής πρέπει να είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση και σε συνειδητότητα του πότε χρησιμοποιεί προσωπικές αποκαλύψεις για λόγους θεραπείας και πότε για λόγους προσωπικής εμπλοκής ή περίεργης αντομεταβίβασης. Έτσι, κάποιες περιστάσεις για τις οποίες θα συζητηθεί η έννοια της αυτοαποκάλυψης στην γνωσιακή αναλυτική θεραπεία, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο, είναι οι εξής: ενίσχυση ασθενούς, λήψη κλινικών πληροφοριών, ένδειξη μεταβίβασης- πρόληψη αντιμεταβίβασης, προβολική ταύτιση, ανταποδοτικοί ρόλοι, διάγνωση.
Μια αυτοαποκάλυψη του γνωσιακού αναλυτή μπορεί να βοηθήσει αρκετά για παράδειγμα στην περίπτωση που ένας ασθενής είναι ιδιαίτερα αγχωμένος, λόγω μιας κατάστασης, ή όταν η αυτοπεποίθησή του είναι αρκετά χαμηλή ( Motherwell & Shay, 2005 ). Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα ‘θεραπευτικό μοίρασμα’ μιας κοινής εμπειρίας ή η παροχή μιας συμβουλής που βοήθησε σε κάποιο θέμα προσωπικά τον θεραπευτή απαλύνει το άγχος και τον πόνο του πελάτη ενώ συγχρόνως του υπενθυμίζει πως και ο θεραπευτής είναι ένας άνθρωπος που είναι εδώ για να συνεργαστεί και όχι να επιβληθεί ως αυθεντία, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στα πλαίσια της Γνωσιακής Αναλυτικής ψυχοθεραπείας.
Άλλες φορές μια προσωπική αποκάλυψη μπορεί να λειτουργήσει ως μια πολύ χρήσιμη τεχνική ( Motherwell & Shay, 2005 ) που θα βοηθήσει τον θεραπευτή να λάβει κάποιες πληροφορίες για την ψυχοπαθολογία του ασθενούς αρκεί να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργηθούν εντάσεις ακυρωτικές για την θεραπευτική πορεία ή καταστροφικές μεταβιβάσεις που στην χειρότερη περίπτωση οδηγήσουν σε ακόμη πιο καταστροφικές αντιμεταβιβάσεις…Για παράδειγμα, σε έναν εξαρτητικό ασθενή ίσως είχε νόημα η αυτοαποκάλυψη μιας στιγμής αδυναμίας ή αβοηθησίας του ασθενή, ώστε να εξετάσει ο θεραπευτής αν ο ασθενής θα λάβει τον ανταποδοτικό ρόλο του φροντιστή προς τον ίδιο, αν έχει κάνει υποθέσεις ότι ο ασθενής μπαίνει σε ένα τέτοιο παιχνίδι ανταποδοτικών ρόλων στην προσωπική του ζωή. Μιλώντας για έναν οριακό ασθενή, ίσως είχε νόημα η αποκάλυψη μιας περιόδου που ο θεραπευτής ένοιωθε εξιδανικευμένος ή υποτιμημένος από άτομο από το κοινωνικό περιβάλλον του, για να εξεταστεί κατά πόσο ο ασθενής θα μπει στο ένα ή στο άλλο self state και θα ενισχύσει την μία ή την άλλη συναισθηματική κατάσταση. Έτσι, μέσα από τα δυο αυτά παραδείγματα, καταλαβαίνουμε ότι η αυτοαποκάλυψη μπορεί να λειτουργήσει ως τεχνική- με την μορφή συμπεριφορικού πειράματος- στην γνωσιακή ανάλυση αρκεί ο θεραπευτής να είναι πολύ έμπειρος, σε μεγάλα επίπεδα αυτογνωσίας και ικανός να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν μέσα από την αυτοαποκάλυψη.
Όσο αφορά τώρα στις περιπτώσεις που ο θεραπευτής αντιλαμβάνεται ότι ο ασθενής αρχίζει να μεταβιβάζει πάνω του συναισθήματα, ίσως να είναι θετικό να κάνει ο θεραπευτής μια αυτοαποκάλυψη για αυτή του την αίσθηση. Ο ασθενής θα βοηθηθεί έτσι στο να δουλέψει με τα συναισθήματά του προς τον θεραπευτή που μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό Άλλο στο ‘εδώ και τώρα’, ενώ θα βοηθηθεί και ο θεραπευτής στο να προλάβει κάποια πιθανή αντιμεταβίβαση, καθώς τώρα πια ο ‘αόρατος εχθρός’ κατονομάζεται και σε κλίμα συνεργασίας με τον ασθενή μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά. Βέβαια χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μια πολύ σημαντική αυτοαποκάλυψη τέτοιου είδους μπορεί να μην αφήσει να αναδυθεί όσο θα έπρεπε η μεταβίβαση ώστε να δώσει σημαντικές κλινικές πληροφορίες ενώ, συγχρόνως, ο θεραπευτής μπορεί να πάρει- χωρίς να το θέλει- τον ρόλο αυθεντίας που απαγορεύει την ανάδυση συναισθημάτων, ή στη χειρότερη περίπτωση ο ασθενής να νοιώσει ότι απειλείται από τον θεραπευτή και να διακόψει την θεραπεία. Απαραίτητη προϋπόθεση, λοιπόν, είναι η ύπαρξη αμοιβαίας και ‘ανταποδοτικής’ εμπιστοσύνης ως προς τα κίνητρα κάθε αυτοαποκάλυψης, που δεν πρέπει να είναι άλλα από την θεραπευτική αλλαγή.
Σε περίπτωση τώρα που ο θεραπευτής αντιμεταβιβάζει το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται άμεση εποπτεία και προσωπική δουλειά με τον Εαυτό .Μια αυτοαποκάλυψη σε αυτό το σημείο είναι πάρα πολύ ριψοκίνδυνη, αν και κάποιοι νέοι αναλυτές μπορεί να προχωρούν σε τέτοιου είδους αποκαλύψεις. Είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να χάσει κάθε εμπιστοσύνη από το πρόσωπο του θεραπευτή, να του επιτεθεί, να τον χειριστεί και να τον απομυθοποιήσει τόσο ώστε να φύγει από την θεραπεία. Θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια αυτοαποκάλυψη σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, σε πλαίσια μεγάλης εμπιστοσύνης και μάλλον αν ο ασθενής δεν έχει κάποια διαταραχή προσωπικότητας.
Όταν από την άλλη ο θεραπευτής ταυτίζεται προβολικά με τον ασθενή πως πρέπει να αντιδράσει; Ίσως ο θεραπευτής σε τέτοιες περιπτώσεις νοιώσει αδύναμος, ότι χάνει την ανεξαρτησία του και εμπλέκει τον ρόλο του με αυτόν του ασθενούς. Αδιαμφισβήτητα ο θεραπευτής πρέπει να προστρέξει σε εποπτεία και να εξετάσει τα κομμάτια αυτά. Ίσως, αν υπάρχει εμπιστοσύνη στη σχέση του με τον θεραπευτή να μπορέσει να κάνει την αυτοαποκάλυψη αυτή, αρκεί να ξέρει και να μπορεί να την χειριστεί βοηθώντας τον ασθενή κατάλληλα αφού έχει υπάρξει και αυτός στη θέση του. Σε ιδανικές περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να νοιώσει ότι έχει έναν συνοδοιπόρο δίπλα του που είναι και αυτός άνθρωπος που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ο χειρισμός βέβαια είναι πολύ δύσκολος, ένα μικρό λάθος μπορεί να επιφέρει θυμό, συγκρούσεις και φυγή από την θεραπεία…Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και ικανότητα από τον Γνωσιακό Αναλυτή να αντιλαμβάνεται ποιο ακριβώς κομμάτι του είναι αυτό που ταυτίζει προβολικά, για να αποφευχθεί η σύγχυση ρόλων.
Πολλές φορές ο ασθενής που ακολουθεί γνωσιακή αναλυτική θεραπεία θα φέρει στην ομάδα του ή στον προσωπικό θεραπευτή του ανταποδοτικούς ρόλους που ίσως έχει μάθει να παίζει από την παιδική του ηλικία , από το σπίτι του (Ryle, 1993). Σε αυτό το παιχνίδι θα προσπαθήσει- με πολύ έντεχνο τρόπο αν μιλάμε για διαταραχή προσωπικότητας- να εμπλέξει τον θεραπευτή του ή και την ομάδα του, παράγοντας ομαδικούς ίσως ανταποδοτικούς ρόλους, ιδίως αν η δυναμική της έχει σχέσεις με την οικογενειακή δυναμική του παρελθόντος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής πρέπει έντεχνα να αποφεύγει να εμπλακεί στους ρόλους που προσπαθεί να τον βάλει ο ασθενής ώστε ο τελευταίος να αντιληφθεί από μόνος του ότι κάτι έχει αλλάξει, ότι κάτι διαφορετικό γίνεται στη σχέση αυτή. Με λίγα λόγια να αντιληφθεί σε ποιο παιχνίδι ανταποδοτικών ρόλων έχει εμπλακεί για χρόνια ο ασθενής. Μετά από αρκετές συνεδρίες και αφού έχει δομηθεί η γνωσιακού αναλυτικού τύπου συνεργατική σχέση, ο θεραπευτής είναι έτοιμος να αυτοαποκαλύψει στον ασθενή το παιχνίδι ρόλων που παίζεται- με όρους ίσως ψυχοεκπαίδευσης- με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής είναι έτοιμος να αποδεχτεί Αλήθειες. Εξάλλου έχει προετοιμαστεί για την πιθανή εμφάνιση ανταποδοτικών ρόλων από το Γράμμα Αναδιαμόρφωσης (Ryle, 1993), άρα μια πρώτη αυτοαποκάλυψη έχει ήδη γίνει. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στην ομάδα. Στην περίπτωση αυτή, μαζί με την αυτοαποκάλυψη, βοηθούν κατευθυντικά tasks αλλά και τα feedback των άλλων μελών. Βέβαια, οι ανταποδοτικοί ρόλοι μπορεί να είναι τόσο μπλεγμένοι μέσα στην ομάδα και να προέρχονται από διαφορετικές υποομάδες που ο χειρισμός πρέπει να είναι λεπτός. Μια θεραπευτικά ‘άγαρμπη’ κίνηση μπορεί να φέρει συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη.
Τέλος τί γίνεται με την διάγνωση. Η Γνωσιακή Αναλυτική ψυχοθεραπεία την δέχεται γενικά την έννοια της διάγνωσης. Ο θεραπευτής μπορεί αν έχει εμπιστοσύνη στον θεραπευτικό εαυτό του και εμπειρία να προχωρήσει στην αποκάλυψη της διάγνωσης, αν βέβαια κρίνει ότι και ο ασθενής μπορεί να δεχτεί μια –κακά τα ψέματα- μορφή ταμπέλας. Παύει βέβαια να λειτουργεί ως τέτοια αν ο θεραπευτής μπορεί έντιμα να ψυχοεκπαιδεύσει τον ασθενή του πάνω στην ασθένειά του, ίσως και με βιβλιογραφικό υλικό, ώστε να απομυθοποιηθεί και μέσα σε πλαίσια συνεργασίας και συνεχών διαγραμματικών ασκήσεων και tasks να αντιμετωπιστεί.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009



…Και ένας κλασικός ομαδικός αναλυτής μπορεί να αξιοποιήσει εργαλεία του C.A.T. Therapy- O συνεργατικός χαρακτήρας του C.A.T. Therapy

(επιμέλεια: Χουτοχρήστος Βαλάντης – ψυχολόγος)



Τα συγκεκριμένα παραδείγματα έχουν αντληθεί μέσα από την προσωπική- και υπό εποπτεία- παρακολούθηση μιας σειράς συνεδριών μιας ομάδας κακοποιημένων γυναικών που συντονίστηκαν από θεραπευτές του ΙΓΑΨ (http://www.cognitiveanalytic.gr/), του κέντρου που παρέχει εκπαίδευση στο μοντέλο της Γνωσιακής Αναλυτικής θεραπείας στην Ελλάδα. Υπήρχε καθολική συμφωνία από τα μέλη της ομάδας για την ερευνητική αξιοποίηση των συνεδριών.


1- Σε μια συνεδρία είχε αναδυθεί στην ομάδα το ζήτημα του πένθους και της ανάγκης να αντιμετωπίζεται υγιώς, όταν εμφανίζεται στις ζωές μας.
Μια κυρία δήλωσε, σε ένα σημείο ανατροφοδότησης, ότι αρνείται κάθετα τόσα χρόνια να πενθήσει τον γιό της που τον έχει χάσει. Σε ανατροφοδότηση, ένα άλλο μέλος με διαγνωσμένη οριακή διαταραχή προσωπικότητας φάνηκε να αρνείται να μιλήσει για θέματα υγείας- ‘της είναι κάτι ιδιαίτερα αποκρουστικό και ενοχλητικό’. Φαίνεται ότι μάλλον ταυτίστηκε προβολικά με την πρώτη . Η προβολική ταύτιση εκφράστηκε μέσα από παθητικό θυμό και παθητικοεπιθετικότητα, μέσα από την άρνησή της να ανατροφοδοτήσει και την σιωπή της.
Πολλά άλλα μέλη προχώρησαν σε ‘θεραπευτική επίθεση’ προς τις δυο κυρίες, υποστηρίζοντας ότι ζητήματα πένθους καλό είναι να τα αντιμετωπίζουμε με την κατάλληλη βοήθεια και θεραπευτική καθοδήγηση χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε. Τα μέλη της ομάδας, λοιπόν, φάνηκε να ταυτίστηκαν προβολικά μεταξύ τους δομώντας έτσι μια υποομάδα.
Έχουμε ,λοιπόν, δύο υποομάδες στο εσωτερικό της ευρύτερης ομάδας- οι δύο κυρίες με την άρνηση και τα μέλη που επιτίθενται θεραπευτικά- με δύο ζεύγη υπο- ομαδικών ανταποδοτικών ρόλων να τις συνοδεύουν : ‘φροντιστές (μέλη)- φροντιζόμενοι (οι δυο κυρίες).

2- Αναφορικά με ένα άλλο παράδειγμα, μια ασθενής με οριακή διαταραχή προσωπικότητας σε συνύπαρξη εξαρτητικών στοιχείων και κρίσεων πανικού πανικοβάλλεται σε μια συνεδρία που θέμα έχει τα προβλήματα υγείας. Μια άλλη ασθενής προσπαθεί να την καθησυχάσει και αποκτά απέναντί της έναν παρηγορητικό ρόλο. Η συγκεκριμένη ασθενής έχει αυτό το διάστημα άγχος με την κόρη της που κάνει κάποιες εξετάσεις για να διερευνήσει κάποιο θέμα της υγείας της. Φαίνεται λοιπόν ότι γεννιέται ανάμεσα στις δύο, στο πλαίσιο της ομάδας, ένα γονεϊκό μεταβιβαστικό φαινόμενο που βασίζεται στην ανάγκη φροντίδας και υποστήριξης της ‘αβοήθητης’ ασθενούς . Τα μισά σχεδόν μέλη ταυτίστηκαν προβολικά με την μια ασθενή και τα άλλα μισά με την άλλη.
Έτσι, λοιπόν, στη περίπτωση αυτή έχουμε δύο υποομάδες με ζεύγη ανταποδοτικών ρόλων ‘πανικοβαλλόμενα παιδιά –ψύχραιμοι γονείς’.

3- Σε μια άλλη ομαδική συνεδρία, μια ασθενής ανακαλύπτει ότι είναι προσκολλημένη στο παρελθόν και ότι στις διαπροσωπικές της σχέσεις αυτό μεταφράζεται με ένα ρόλο ‘παιδιού’ που υιοθετεί, κάτι που της προκαλεί θυμό, ο οποίος εκφράζεται προς την ομάδα. Ως προς το θέμα αυτό, μια ασθενής με διαγνωσμένη οριακή διαταραχή προσωπικότητας ταυτίζεται προβολικά μαζί της. Η προβολική της ταύτιση βρίσκει διέξοδο και έκφραση σε παθητικοεπιθετικό θυμό προς ολόκληρη την ομάδα και τους θεραπευτές. Η οριακή ασθενής σιωπά, δεν ανατροφοδοτεί τα μέλη της ομάδας, ενώ συγχρόνως εκδραματίζει.
Έχουμε, λοιπόν, δύο υποομάδες με τις δυο ασθενείς σε ανταποδοτικό ρόλο ‘επικρινόμενου’ ή ‘έχοντος ανάγκη φροντίδα-παιδί’ και την υπόλοιπη ομάδα σε ρόλο ‘επικριτή’ ή ‘ιδανικού γονέα’.

4- Το τελευταίο παράδειγμα αφορά μια ασθενή της ομάδας που είχε στο παρελθόν μια περιπέτεια με καρκίνο στη μήτρα. Μια ασθενής- κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας που αναδύεται το ζήτημα- ταυτίζεται προβολικά μαζί της καθώς είχε περάσει και η ίδια μια παρόμοια ιστορία. Η προβολική ταύτιση βρίσκει διέξοδο στην έκφραση συμπόνιας προς την ασθενή. Μια άλλη ασθενής ταυτίζεται και αυτή προβολικά με τις δύο πρώτες, καθώς την απασχολεί ένα περίεργο λίπωμα που έχει στο σώμα της. Η ταύτιση εκφράζεται μέσα από άγχος και εκδραμάτιση αυτού. Μια άλλη ασθενής μεταβιβάζει αδερφικά προς τις τρεις ασθενείς καθώς η αδερφή της έχει καρκίνο. Σχεδόν αυτόματα υιοθετεί ρόλο ‘φροντιστή’. Μαζί με την τελευταία, υπό την ενεργοποίηση ισχυρού δυναμικού της ομάδας, ταυτίζονται προβολικά πολλά άλλα μέλη.
Έτσι, έχουμε δύο υποομάδες με την μια υποομάδα (οι τρεις πρώτες ασθενείς) να υιοθετεί ανταποδοτικό ρόλο ‘πάσχοντος-χρήζοντος βοήθεια’ και την άλλη ρόλο ‘φροντιστή-παρηγορητή’.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009


Κάποια οφέλη συνδυασμού ατομικού και ομαδικού C.A.T. Therapy (επιμέλεια: Χουτοχρήστος Βαλάντης -ψυχολόγος)


Αδιαμφισβήτητα, η ομαδική θεραπεία CAT όταν συνδυαστεί με δεξιοτεχνία με την ατομική θεραπεία του κάθε μέλους της ομάδας φέρει σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα.
Έτσι και αλλιώς, το μελλοντικό μέλος μιας ομάδας συνηθίζει να έχει έναν αριθμό ατομικών συνεδριών, ώστε ο θεραπευτής να έχει κάποιες πληροφορίες για το ψυχολογικό προφίλ και την ψυχοπαθολογία του πελάτη με σκοπό να δομηθούν οι κατάλληλες ομάδες ανάλογα με τα θεραπευτικά σχέδια των θεραπευτών.
Ο ασθενής, μέσα από την συνεργασία ατομικής και ομαδικής θεραπείας έχει την δυνατότητα να μεταφέρει τα θέματα που προέκυψαν από την ατομική θεραπεία στην ομαδική και αντίστροφα. Αυτή η αλληλεπίδραση των δυο ειδών θεραπείας φαίνεται να έχει για την γνωσιακή αναλυτική θεραπεία σημαντικά αποτελέσματα.
Έτσι μπορεί από τις ατομικές συνεδρίες να μεταφερθεί στην ομάδα μεταβιβαστικό υλικό που σχετίζεται με τα άλλα μέλη ή τους θεραπευτές και να γίνει ανάλυση.
Ακόμη, σημαντικά θέματα που έχουν αναδυθεί σε ατομικές συνεδρίες μπορεί να μεταφερθούν στην ομάδα κάτι που ωφελεί και τον ίδιο τον ασθενή- μέσα από τις ανατροφοδοτήσεις από τους άλλους- αλλά και ολόκληρη την ομάδα- μέσα από την ‘αφύπνιση’ σημαντικών ζητημάτων που μπορεί έτσι να προκύψουν.
Πολλές φορές, θα λέγαμε, ότι η ομάδα παίρνει μεταβιβαστικά την εικόνα της οικογένειας των μελών, με την μορφή τρόπο τινά μιας προσομοίωσης. Έτσι, οικογενειακά θέματα του ασθενή που αναλύονται στις ατομικές του συνεδρίες μεταφέρονται στην ομάδα του ασθενούς με αποτέλεσμα να επωφελείται το όλον μέσα από τα μεταβιβαστικά και ‘ανταποδοτικά παιχνίδια’ που αναδύονται στο ομαδικό σκηνικό.
Επίσης, πολλές φορές μπορεί να υπάρχει διαφορετικότητα στο χαρακτήρα του μεταβιβαστικού υλικού από τον ασθενή προς τον θεραπευτή στα δύο διαφορετικά πλαίσια- της ατομικής και της ομαδικής θεραπείας. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να δίνει πληροφορίες για θέματα του ασθενή που μπορεί να σχετίζονται για παράδειγμα με τη σχέση του με φορείς εξουσίας (μεταβίβαση προς θεραπευτή εκδηλωθείσα μέσα από ταυτίσεις με εξαρτητικά μέλη της ομάδας), ή τον κοινωνικό περίγυρο (ομάδα).
Ακόμη, ο ασθενής έχει την δυνατότητα να μεταφέρει στην ομάδα του tasks που έχει αναλύσει στην ατομική του θεραπεία, και έτσι να βοηθηθούν όλα τα μέλη αλλά και ο ίδιος μέσα από τις ανατροφοδοτήσεις που θα λάβει.
Από την άλλη μπορεί ένας ασθενής να μεταφέρει θέματα από την ομαδική θεραπεία στις ατομικές του συνεδρίες.
Έτσι, ένας ασθενής μπορεί να μεταφέρει μεταβιβαστικό υλικό στις ατομικές του συνεδρίες ,το οποίο έχει αναδυθεί στην ομάδα και αφορά και άλλα μέλη της ομάδας. Σε συνεργασία με τον θεραπευτή του ,λοιπόν, θα μπορέσει να προχωρήσει σε ανάλυση του μεταβιβαστικού του υλικού και να εξελίξει την θεραπεία του.
Ακόμη, μπορεί να μεταφέρει το μεταβιβαστικό υλικό που αφορά τη συσχέτισή του με τον θεραπευτή στο πλαίσιο της ομάδας ,και έτσι, σε ατομικό πλαίσιο παράλληλα να αναλύσει τα συναισθήματά του.
Σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν στοιχεία ψυχοπαθολογίας που δεν αναδύονται στην ομάδα και έτσι έχει ο ασθενής την ευκαιρία να διεισδύσει σε θέματά του σε ατομικό επίπεδο. Για παράδειγμα, ένας κοινωνιοφοβικός ασθενής δεν είναι καθόλου απίθανο να δυσκολευτεί να περάσει γρήγορα σε αυτοαποκαλύψεις μέσα στην ομάδα του, οπότε η ατομική θεραπεία θα βοηθήσει στην θεραπευτική πρόοδο του ασθενούς.
Κάποιες φορές αναδύονται στην ομάδα θέματα που αφορούν κάποιον ασθενή αρκετά ή σχετίζονται με σημαντικά σημεία της ψυχοπαθολογίας του. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει πάντα ο χρόνος για επέκταση γιατι μπορεί για παράδειγμα να προκύπτουν σημαντικά θέματα σχετιζόμενα με το ‘εδώ και τώρα’ της ομάδας που είναι αναγκαίο να λυθούν. Έτσι το μέλος έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί στην ατομική του θεραπεία με έναν από τους θεραπευτές της γνωσιακής αναλυτικής ομάδας.
Τέλος, μπορεί ένα task με το οποίο ασχολήθηκε η ομάδα να παρακινήσει ένα μέλος να επεκταθεί σε ζητήματα προσωπικά που ίσως με αυτό τον τρόπο ‘αφυπνιστούν’. Η ατομική γνωσιακή αναλυτική θεραπεία εκ παραλλήλου είναι μια χρυσή τομή.


Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης- Burn out syndrome (πηγή: http://www.iatronet.gr/)





"Απεχθάνεστε το να πηγαίνετε στη δουλειά σας το πρωί;
Εκνευρίζεστε εύκολα με τους συναδέλφους, τους συνεργάτες ή τους πελάτες σας και χάνετε την υπομονή σας;
”Ζηλεύετε” εκείνους που είναι ευχαριστημένοι στη δουλειά τους;
Ενδιαφέρεστε λιγότερο πλέον να κάνετε ”καλά” τη δουλειά σας;
Οι δραστηριότητες στην εργασία σας που παλιότερα ήταν ικανοποιητικές και ευχάριστες σας φαίνονται πλέον ”ασήκωτο φορτίο”;
Η κούραση και η βαρεμάρα στη δουλειά σας είναι… ”τεράστιες”;
Η σκέψη ότι αύριο είναι Δευτέρα σας προκαλεί ”κατάθλιψη”;
Και όλα αυτά ενώ πριν ήσαστε ένας άνθρωπος με ενθουσιασμό (ή τουλάχιστον αρκετό ενδιαφέρον) για τη δουλειά του, με ενεργητικότητα, στόχους και καινούργιες ιδέες;
Το χρόνιο, έντονο εργασιακό στρες μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει στην εμφάνιση του συνδρόμου της 'επαγγελματικής εξουθένωσης', δηλαδή στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική εξάντληση, μια κατάσταση όπου ο εργαζόμενος χάνει το ενδιαφέρον και τα θετικά συναισθήματα που είχε (στο βαθμό που είχε!) για το αντικείμενο της δουλειάς του, παύει να είναι ικανοποιημένος από την εργασία και την απόδοσή του και αναπτύσσει αρνητική εικόνα για τον εαυτό του.

Συνήθως η επαγγελματική εξουθένωση εμφανίζεται σε εργασιακές συνθήκες που κάνουν το άτομο να αισθάνεται ότι:
Δουλεύει υπερβολικά.
Δεν εκτιμάται αρκετά η εργασία του.
Δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος και τα καθήκοντά του, καθώς και οι προσδοκίες που οι άλλοι έχουν απ’ αυτό.
Δεν έχει τον έλεγχο σε σημαντικά ζητήματα σχετικά με τη δουλειά του.
Δεν είναι εξασφαλισμένη η θέση εργασίας του και υπάρχει ανασφάλεια για το μέλλον.
Έχει αναλάβει υπερβολικές υποχρεώσεις.
Δεν ανταμείβεται ανάλογα με την προσφορά του.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και προσωπικοί παράγοντες που καθιστούν κάποιους ανθρώπους ”ιδανικούς υποψήφιους” για εργασιακή εξουθένωση. Το φαινόμενο αυτό συνήθως 'χτυπά' τα άτομα που έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Είναι ιδιαίτερα ευσυνείδητα.
Έχουν υπερβολικές προσδοκίες από τον εαυτό τους, επιδιώκουν την τελειότητα και έχουν την πεποίθηση ότι μπορούν -ή πρέπει- να επιτυγχάνουν σε ό,τι κάνουν.
Θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους και αναλαμβάνουν περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας χωρίς να… φτάσουν στα όριά τους.
Δυσκολεύονται -ή δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους- να λένε ”όχι”, θέλουν να ικανοποιούν τους πάντες.
Αρνούνται να μοιραστούν τις ευθύνες με άλλους ή να συζητήσουν τις δυσκολίες τους και προτιμούν να εργάζονται μόνοι.
Θεωρούν ότι η προσωπική αξία τους είναι στενά συνδεδεμένη με τη δουλειά τους και έχουν έντονη την ανάγκη αποδοχής από τους άλλους μέσα από τα επιτεύγματά τους.

Το φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης μας ”προειδοποιεί” για την επικείμενη εμφάνισή του, καθώς είναι μια συσσωρευτική διαδικασία που οδηγεί σταδιακά σε συναισθηματική εξάντληση και απόσυρση, της οποίας τα πρώτα σημάδια είναι η απώλεια ενεργητικότητας και κινήτρου και μια αίσθηση ”παράλυσης” σχετικά με την αντιμετώπισή της – η επαγγελματική εξουθένωση είναι ο ”πάτος” μιας αργής και… σιωπηλής διαδικασίας.
Η αρχική αντίδραση απέναντι στο έντονο και παρατεταμένο στρες και στη μείωση της παραγωγικότητάς σας μπορεί να είναι να προσπαθήσετε ακόμα περισσότερο να ανταποκριθείτε σε διάφορους απαιτητικούς ρόλους και καθήκοντα, πιέζοντας τον εαυτό σας να δουλέψει πιο σκληρά, περισσότερο και πιο γρήγορα!
Στη συνέχεια, σταδιακά μπορεί να… κάνουν την εμφάνισή τους ορισμένα ”συμπτώματα” όπως τα παρακάτω:
Έντονα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις:
ανυπομονησία
αρνητισμός
αδυναμία αντίδρασης
σύγχυση
έλλειψη ελπίδας
θυμός
αίσθημα ”ματαίωσης” και απογοήτευσης
συναισθηματική απομάκρυνση και απομόνωση από τους δικούς σας ανθρώπους και από τους συναδέλφους
έλλειψη ικανοποίησης από την εργασία
ανία, αδιαφορία
αποτυχία
'εγκλωβισμός' σε μια κατάσταση από την οποία δεν υπάρχει διαφυγή
υπερβολική πίεση από τα καθήκοντα
αβεβαιότητα για την επιλογή επαγγέλματος ή χώρου εργασίας
αβεβαιότητα για τις ικανότητες και την επαγγελματική επάρκεια
κυνισμός
ευερεθιστότητα
έντονο άγχος
αναποφασιστικότητα.

Ακόμα, μπορεί να παρουσιαστούν και σωματικές ενοχλήσεις, όπως:
πονοκέφαλοι
πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος (στον αυχένα, στην πλάτη, στο στομάχι κ.λπ.)
προβλήματα στον ύπνο (αϋπνία ή υπνηλία)
αλλαγές στην όρεξη (μείωση ή αύξηση)
αυξημένη αρτηριακή πίεση
τρίξιμο δοντιών στον ύπνο (ή συνεχές σφίξιμο, πολλές φορές και… στον ξύπνιο!)
έντονη, παρατεταμένη κόπωση.

Οι… πρώτες βοήθειες που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας όταν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε… σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι από την εργασία μας:
Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τις αιτίες που μας κάνουν να νιώθουμε τόση πίεση: οι εργασιακές συνθήκες, ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε για τη δουλειά μας, οι στόχοι που έχουμε θέσει, η υπόλοιπη ζωή μας (ή η… ανυπαρξία της).
Να αναγνωρίσουμε τα όριά μας και τον περιορισμένο έλεγχο που εκ των πραγμάτων έχουμε σε κάποιες καταστάσεις και να διακρίνουμε αυτά που μπορούμε αν αλλάξουμε (προσπαθώντας να βρούμε και τους τρόπους) από εκείνα που πρέπει να αποδεχτούμε ως έχουν.
Να φροντίσουμε τον εαυτό μας τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά: πιο ισορροπημένη διατροφή, καλύτερος ύπνος, σωματική άσκηση και ξεκούραση είναι μερικές τετριμμένες αλλά απαραίτητες συμβουλές.
Να μάθουμε να χειριζόμαστε το στρες με διαφορετικούς τρόπους*.
Να οργανώνουμε καλύτερα το χρόνο μας, ώστε να υπάρχει και χώρος για… απραξία (την οποία όμως πρώτα πρέπει να μας… επιτρέψουμε!)*.
Να μάθουμε να λέμε ”όχι” χωρίς φόβο και ενοχές*.
Να θέτουμε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους
Να δίνουμε, όποτε μπορούμε, προτεραιότητα στον εαυτό μας και στις ανάγκες μας.
Να μοιραζόμαστε με άλλους τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας όταν είναι εφικτό (αρκεί πρώτα να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ζητήσει βοήθεια, να δεχτούμε ότι και οι άλλοι μπορούν να τις φέρουν σε πέρας εξίσου καλά, ή να ”αντέξουμε” το γεγονός ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν ακριβώς όπως τα έχουμε εμείς στο μυαλό μας εφόσον θα τα αναλάβουν άλλοι).
Να 'τροφοδοτήσουμε' και να φροντίσουμε τις εργασιακές αλλά και τις προσωπικές σχέσεις μας και γενικότερα τη ζωή μας έξω και πέρα απ’ τη δουλειά.
Να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας, στο μέτρο του δυνατού, στα κατάλληλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν (προϊσταμένους, συναδέλφους κ.λπ.).
Να εξετάσουμε την πιθανότητα να αναζητήσουμε άλλη εργασία εφόσον οι συνθήκες δεν αλλάζουν.

Και οι 'στόχοι ζωής':
Όταν βλέπουμε τη δουλειά και τα εργασιακά μας καθήκοντα από… τόσο κοντά που μας κρύβουν οτιδήποτε άλλο, όταν αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι αν αυτό το ”οικοδόμημα” που λέγεται επάγγελμα ή καριέρα διαλυθεί, θα διαλυθούμε κι εμείς μαζί του, τότε έχουμε ”εξασφαλίσει” για τον εαυτό μας, μελλοντικά ή και άμεσα, μια… γερή επαγγελματική εξουθένωση!
Η χρόνια σωματική και ψυχική κόπωση στην ουσία μπορεί να είναι μια ”προστατευτική αντίδραση” του οργανισμού μας, που μας λέει ότι… δεν αντέχει άλλο τους ρυθμούς και πιθανόν τις επιλογές μας και απαιτεί να αλλάξουμε ”πορεία”… Με λίγα λόγια, δεν χρειάζονται και πολλά: μόνο να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας και να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας γύρω απ’ αυτές."
Από Παυλάτου Ευθυμία Κλινική ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια


‘Καθρέφτη καθρεφτάκι μου…’
(επιμέλεια: Χουτοχρήστος Βαλάντης- ψυχολόγος)



Ο ναρκισσιστής παρουσιάζει σε γενικότερο επίπεδο μια γενικευμένη εικόνα μεγαλείου και υπερβολικής ενασχόλησης με θέματα που αφορούν την αυτοεκτίμησή του. Ο εαυτός αποκτά σημαντικότατη αξία, ενώ η αρνητική κριτική αντιμετωπίζεται με θυμό ή κατάθλιψη. Η εικόνα εαυτού φαίνεται να είναι εύθραυστη. Ο ναρκισσιστής, συχνά, εκμεταλλεύεται τους άλλους για το συμφέρον του ενώ με δυσκολία αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και τα προβλήματα του διπλανού. Μεγαλύτερη αξία αποκτά το φαίνεσθαι των πραγμάτων παρά το είναι.
Το ερώτημα είναι αν τα ναρκισσιστικά γνωρίσματα είναι ανακοπές της ανάπτυξης ή άμυνες. Υποστηρίζεται από κάποιους ότι η εικόνα μεγαλείου και η έλλειψη κατανόησης του διπλανού (ενσυναίσθηση) αποτελούν άμυνα απέναντι σε συναισθήματα ασυνείδητης πρωτόγονης επιθετικότητας ενώ η αίσθηση μεγαλείου μπορεί να αναπληρώνει τα βαθύτερα συναισθήματα κατωτερότητας του ναρκισσιστή.

Πρόσθετες πληροφορίες:

- H διαταραχή μπορεί να είναι χρόνια.
- Η γήρανση αποτελεί ναρκισσιστικό πλήγμα.
- Πιθανές επιπλοκές: διαταραχές διάθεσης, ψυχωσικές καταστάσεις, σωματόμορφες διαταραχές, χρήση ουσιών.
- Επιφυλάξεις στη πρόγνωση…Συνήθως πιο έντονη η ναρκισσιστική ενασχόληση κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή.




Διαγνωστικά κριτήρια (η κάλυψη τουλάχιστον πέντε) κατά DSM-IV-TR:

- Μεγαλειώδης αίσθηση σημαντικότητας του εαυτού.
- Ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, ευφυίας, ομορφιάς, εξυπνάδας ή του ιδανικού έρωτα.
- Πεποιθήσεις ότι είναι εξαιρετικός και μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να κατανοηθεί ή να σχετιστεί μόνο με άτομα ‘του ίδιου επιπέδου’.
- Απαίτηση υπερβολικού θαυμασμού
- Αίσθηση ότι κατέχει ιδιαίτερα δικαιώματα, δηλαδή αδικαιολόγητες προσδοκίες ευνοϊκής αντιμετώπισης ή αυτόματης συμμόρφωσης με τις προσδοκίες του.
- Διαπροσωπική εκμετάλλευση, δηλαδή εκμετάλλευση των άλλων για την επίτευξη προσωπικών στόχων.
- Έλλειψη ενσυναίσθησης , δηλαδή είναι απρόθυμος να αναγνωρίσει ή να ταυτιστεί με τα (συν)αισθήματα ή τις ανάγκες των άλλων.
- Ζηλεύει συχνά τους άλλους ή πιστεύει ότι τον ζηλεύουν.
- Αλαζονικές και υπεροπτικές συμπεριφορές /στάσεις.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009


αγάπη…τι δύσκολο πράγμα…

(επιμέλεια: Χουτοχρήστος Βαλάντης- ψυχολόγος)





Πόσο δύσκολη, μπερδεμένη, αλλόκοτη ίσως η φάση κατά την οποία η σχέση περνά σε μια ‘παρακμή’…Τότε που θεωρούμε πως όλα τελειώνουν και προετοιμάζουμε το έδαφος για να προχωρήσουμε δίχως τον άνθρωπο που για ένα χρονικό διάστημα περάσαμε καλά και αναπτυχθήκαμε μέσα από το είναι του. Σε αυτή τη φάση μπορεί να το προσπαθούμε και οι δύο μεριές, να το φέρνουμε από δω, να το πηγαίνουμε από κει, αλλά να θεωρούμε ότι κατά έναν ‘μαγικό’ τρόπο δεν υπάρχει επιστροφή στη σχέση…Όλα μάταια…Είναι όντως έτσι;
Και αν υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο που αδυνατούμε να το δούμε; Ίσως για κάποιους η αίσθηση ανίας και έλλειψης αυθορμητισμού να σηματοδοτεί το τέλος της σχέσης. Και όμως μπορεί να είναι η έναρξη μιας ώριμης φάσης της σχέσης που απλά για κάποιους δεν είναι γνωστή. Χωρίς εκρήξεις ζήλειας, χωρίς έντονες καταστάσεις, χωρίς αναπάντεχες εκπλήξεις ή χωρίς την αναζήτηση παθιασμένου ‘πυροσβεστικού sex’…Υποσχόμενοι στο ταίρι μας ότι θα’μαστε δίπλα του ακόμη και όταν έρθει ο ‘πολυσυζητημένος χωρισμός’..-αυτό δεν θα ήταν εν τέλει το σημαντικό ζητούμενο για μια τόσο κερδοφόρα-κατά τα άλλα- συναισθηματικά σχέση ; Φαντάζουν ήρεμα μάλλον όλα…Ναι, και αν κάποιος έχει μάθει να ζει στην ένταση και να τρέφεται από αυτή σίγουρα θα σαμποτάρει μια τέτοια κατάσταση ζωής.. ‘Βαριέμαι, είναι όλα ίδια κάθε μέρα, νιώθω ότι δεν προχωράω…’
Ή μήπως προχωράω και δεν θέλω να το δω, μήπως βάζω φρένο στην διαπροσωπική μου εξέλιξη με αμυντικούς μηχανισμούς σαν και αυτούς που η Γνωσιακή Αναλυτική θεραπεία ονομάζει ‘snags’ (‘αυτοσαμποτάζ’). Μήπως άραγε θέλω να μείνω εγκλωβισμένος σε ρόλους που πάντα βόλευαν-για παράδειγμα- την ισορροπία του οικογενειακού μου συστήματος, μεταφράζοντάς τους έτσι ως ρόλους υγιείς , πληρώνοντας, όμως, έτσι αμαρτίες άλλων..;